De melkveehouderij is een belangrijke motor van de noordelijke economie. Sterker: tijdens de crisis bleek het zelfs de belangrijkste motor. Iets om trots op te zijn. En iets om zuinig op te zijn. Maar ook: een positie om verder te versterken. Want zoals alles in ontwikkeling is, is ook deze sector dat.
De melkveehouderij staat voor het laten zien en faciliteren van nieuwe kansen, uitdagingen en mogelijkheden.
Met als rode draad: duurzaamheid.
Koploper van de wereld
De Melkvee Agenda zet in op de kansen en mogelijkheden binnen de melkveehouderij met als belangrijkste ambitie: koploper van de wereld blijven. Een ijzersterke sector die zich gezamenlijk inzet voor een duurzame manier van werken. Bedrijven die van elkaar leren door kennis te delen, experimenten te steunen en door de dialoog aan te jagen.
De Melkvee Agenda helpt hierbij.
Routeplanner naar kansen
Alleen door de sector verder te verduurzamen, door in te zetten op schoon water, schone lucht, vruchtbare bodems, gezonde dieren en een hoge, veelzijdige e biodiversiteit, blijven we koploper. Het is voor de sector belangrijk, zo niet noodzakelijk, dat iedere veehouder hierin verantwoordelijkheid neemt en een steentje bijdraagt.
Investeren in duurzaamheid betekent bestaansrecht, toegevoegde waarde en ontwikkelruimte van de maatschappij. Die uitdaging gaan we graag gezamenlijk aan. De Melkvee Agenda is de routeplanner naar kansen binnen deze ontwikkelruimte. Ambitieuze doelstellingen, maar haalbaar. Haalbaar als we dit als sector gezamenlijk oppakken.
Noord-Nederland moet de top worden in grondgebonden melkveehouderij die zich in harmonie met haar leefomgeving ontwikkelt. Deze harmonie heeft te maken met de milieu en wateropgaven, biodiversiteit en de maatschappelijke verankering.
Dat vraagt om een gezamenlijke aanpak
met inzet van iedere melkveehouder, van de toeleverende bedrijven en van de zuivel.
Dit moet leiden tot een zuivelsector in Noord- Nederland met meer toegevoegde waarde, met een verantwoorde ontwikkeling, met grondgebondenheid, weidegang, biodiversiteit en een schoon milieu.– Missie Melkvee Agenda
Doelstellingen Melkvee Agenda
Werkwijze
- Iedere melkveehouder stimuleren een Plan van Aanpak voor zijn/haar bedrijf te maken op het gebied van duurzaamheid
- Kennis toegankelijk maken
- Inspireren tot innovatie via samenwerking tussen melkveebedrijven, ketenpartijen, organisaties en kennisinstellingen
- Laten zien en horen wat er gebeurt in samenwerking met de partners
Projecten
We zien als drager van de Melkvee Agenda het liefst concrete projecten die de doelstellingen en ambities onderschrijven. Hoewel we zelf geen projecten opstarten of overnemen, stimuleren we bedrijven en partnerschappen waar we kunnen. Door kennis te delen, partijen te verbinden en resultaten te beschrijven. Recente en actuele projecten zijn te vinden op onze website. U kunt ook uw eigen project aanmelden.
Vragen?
Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact op.